Strona główna
  śleżyki

Moja i twoja klasa

Temat: Dlaczego choinka
Mały cyrk z tradycją karpia świątecznego w mojej Rodzinie: - Karpia na Wigilię pamiętam, odkąd żyję. Żoneczka, mądra, orzekła: "Trzeba łączyć tradycje OBU gałęzi drzewa genealogicznego, z których się wywiodą Nasze Dzieci" (jeszcze Ich nie było). Więc z Wilna moje: śleżyki w mleku makowym, uszka i KARPIE w śmietanie. Ze strony Żoneczki - cały szereg potraw galicyjskich i amerykańskich. Po wielu latach, gdy Mamy już nie było, moja Ciocia puściła farbę: "- A jaki tam znowu tradycyjny karp ? Moja Siostrzyczka dostała fantazji, aby w latach powojennych, dać go na Wigilię." Poczułem się nieco tak, jakbym żarł latami na Wigilię słomianego Misia !
Źródło: ww.orientacja.pl/viewtopic.php?t=5508



Temat: co zanajdzie sie na waszym swiatecznym stole..?...
7. śleżyki Opowiedz coś o śleżykach i soi w galarecie.
Źródło: wege.dzieciak.pl/viewtopic.php?t=3254


Temat: Czy można w Olsztynie kupić DOBRĄ pizzę ?
Nie w temacie,ale mnie wydaje się że poprawnie raczej brzmi śliżyki,a nie śleżyki..rodzice urodzili się w Wilnie i stąd wydaje mi się trochę inna nazwa.U mnie w domu do tego robi się słodką wodę:woda,miód trochę cytryny, do miseczki wkłada się najlepiej kutie bądź mak i zalewa się ową wodą, cóż ja nie przepadam za tym ale dla rodziców święta tradycja
Źródło: ww.orientacja.pl/viewtopic.php?t=9545


Temat: co zanajdzie sie na waszym swiatecznym stole..?...
1.zupa grzybowa z makaronem 2.barszcz z uszkami 3.kapusta z grzybami 4.kutia (PYYYYYCHAAAA) 5.pierogi z kapustą i grzybami 6.kluski z makiem 7. śleżyki 8.kompot z suszonych owoców 9. soja po grecku 10. soja w galarecie 11. buraczki 12. coroczne wariacje, co by tradycyjnej dwunastce stało się zadośc Wigilia tradycyjnie koło 18, Dziadek czyta Biblie, jest oplatek, wszyscy placza Potem siadamy, koleda i mozna jesc Po pierwszym ataku przerwa na Mikołaja i prezenty. Potem druga tura. Jak nikt juz nie ma sily jesc jest wielkie zmywanie, kawa, herbatka i dluuugie rozmowy. Potem marsz na...
Źródło: wege.dzieciak.pl/viewtopic.php?t=3254


Temat: Real - kolejny głupi żart
...mam wedle Ich cech sympatycznych, a choćby i sympatycznej "mordy". W światopoglądzie bywa i dyskusja do u...nej śmierci, ale poza tym "choćby i ostatnią koszulę". Może nie jesteś Kocie zorientowany, ale te kochane "buraczki" od wigilijnego śpiewu "PadMaskownyje wiecziera" (ot taka przekora) od karpia (na ogół w śmietanie) nie odstąpią i Ty Im żadnego Boga nie insynuuj. Co bardziej postępowi to i śleżyki produkują - serdeczny mój Przyjaciel suszył je przed gotowaniem na sznurze, jak bieliznę. Z Madzią (to Imię - Milijon) problem inny. Pisuje i Tu i na innych forach. Taka obecna rola Aktywistów tego i owego. Coś jak nowych wiadomych Świadków. Ja, stary pierdoła, już schyłkowy, mam sobie za złe, że nic REALNIE nie robię, mimo wiedzy o dzieciakach bez podręczników i kanapek, o nowych genialnych "Jaśkach Muzykantach"...
Źródło: ww.orientacja.pl/viewtopic.php?t=9507


Temat: co zanajdzie sie na waszym swiatecznym stole..?...
śleżyki to takie małe, okrągłe twarde kuleczki drożdżowego ciasta Dziękuję za
Źródło: wege.dzieciak.pl/viewtopic.php?t=3254


Temat: co zanajdzie sie na waszym swiatecznym stole..?...
Opowiedz coś o śleżykach to wileńska specjalnośc rodziny mojego dziadka śleżyki to takie małe, okrągłe twarde kuleczki drożdżowego ciasta, które podaje się w wywarze z mleka, miodu i maku (zamiast mleka można zrobić masę makową z wodą) - pycha w necie znalazłam przepis: http://www.przepisy.org/przepis4317-58_72.html i soi w galarecie specjalnośc teściowej gotowane i przyprawione ziarna soi z marchewka w galarecie z agaru z octem. Dobrze zastepuje karpia
Źródło: wege.dzieciak.pl/viewtopic.php?t=3254


Temat: Potrawy na Boze Narodzenie
...(można filetować, ale lepsze są te co mają ości - jak dla kogo oczywiście)trochę posolić, przygotować gęste ciasto (sposobem naleśnikowym) i maczając dokładnie w tym cieście smażyć na patelni - najlepsze na gorąco. Daniem, którego nie lubiłam była zupa makowa, czyli coś co się robiło z "resztek" maku i ciasta - "pozostałości" z robienia pierogów. Z ciasta robiło się takie malutkie, różnie zwane - u mnie śleżyki w innych regionach makiełki a do reszty maku dodawało się wody (bez przesady - maku musi być sporo, bo zupa ma być raczej gęstawa), rodzynki,, trochę do smaku jeszcze cukru (to trzeba zagotować) i przed samym podaniem do wazy z zupą wrzucało się te upieczone w piekarniku
Źródło: wkrystynajanda.net/forum/viewtopic.php?t=73440


Temat: ............................... /Margines.........
ja w kwestii śleżyków - co gospodyni, to przepis - w moim domu robiło się to tak: ciasto jak na pierogi po wileńsku, czyli smażone w głębokim tłuszczu, z dodatkiem drożdży. Mama robiła to za jednym zamachem, potem oddzielała trochę na śleżyki, czyli do ciasta dodawała mak, wałkowała na wałeczki grubości kciuka (osoby dorosłej) i skośnie kroiła, następnie na blachę i do piekarnika. Jak przestygły to można było je tak jeść na sucho, ale w moim domu była (jak na zdjęciu) zupa makowa ze śleżykami - zmielony mak (kiedyś własnoręcznie) tak jak na pierogi, dodatki (olejek jak do ciasta, miód/cukier) no i oczywiście woda. Zupa była podawana w wazie i tam też wrzucane...
Źródło: wkrystynajanda.net/forum/viewtopic.php?t=74713


  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • draco-malfoy.opx.pl


  •  Wątki
     : Moja i twoja klasa
     : żarówki hella
     : ładowarki manitou
     : żółte uplawy i nieprzyjemny zapach
     : życzenia przez sms
     : łysa śpiewaczka
     : łękotka w kolanie
     : świat po zimnej wojnie
     : życzenia po rosyjsku
     : śląski urząd marszałkowski
     : łąka kwietna
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • granada.xlx.pl
  •  . : : .
    Copyright (c) 2008 Moja i twoja klasa | Designed by Elegant WPT