Strona główna
  śledzie surowe

Moja i twoja klasa

Temat: Żywienie - podstawy
...A i B, Fe, niektórych NNKT oraz tauryny, wątroba kurza jest bardzo dobrym źródłem witaminy A a także B, K, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, Fe, Se, Zn. Zalecamy aby spożycie podrobów nie było częstsze niż raz na tydzień. RYBY Zawartość składników odżywczych w rybach jest porównywalna do składu mięsa zwierząt rzeźnych. Możemy je serwować fretce, pod warunkiem, że będą to świeże ryby morskie. Istnieją jednak pewne wyjątki: 1) śledzie surowe oraz makrele zawierają TIAMINAZĘ, która niszczy witaminę B1. Śledzie podawać tylko gotowane. 2) Ryby zawierają dużo kwasów tłuszczowych, dlatego przy karmieniu rybami trzeba pamiętać o dodatku przeciwutleniaczy (np. wit. E), żeby uniknąć choroby żółtego tłuszczu. Dorszowate: dorsz, plamiak, morszczuk - mięso chude, wątroby tych ryb są wykorzystywane do produkcji tranów o wysokiej zawartości kwasów n-3...
Źródło: fretki.org.pl/forum_new/viewtopic.php?t=25



  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • draco-malfoy.opx.pl


  •  Wątki
     : Moja i twoja klasa
     : śledzie w oleju ze śliwka
     : śledzie z ziołami prowansalskimi
     : śledziona trzustka
     : śledziona homogenna
     : śledzie w sosie
     : śledzie po kaszubsku
     : śledziona pneumatyczna
     : śledzie z rodzynkami
     : świątynie handlu
     : śmieszne zdjęcia tokio
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • anieski.keep.pl
  •  . : : .
    Copyright (c) 2008 Moja i twoja klasa | Designed by Elegant WPT