Moja i twoja klasa
Temat: Żywienie - podstawy ...A i B, Fe, niektórych NNKT oraz tauryny, wątroba kurza jest bardzo dobrym źródłem witaminy A a także B, K, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, Fe, Se, Zn. Zalecamy aby spożycie podrobów nie było częstsze niż raz na tydzień. RYBY Zawartość składników odżywczych w rybach jest porównywalna do składu mięsa zwierząt rzeźnych. Możemy je serwować fretce, pod warunkiem, że będą to świeże ryby morskie. Istnieją jednak pewne wyjątki: 1) śledzie surowe oraz makrele zawierają TIAMINAZĘ, która niszczy witaminę B1. Śledzie podawać tylko gotowane. 2) Ryby zawierają dużo kwasów tłuszczowych, dlatego przy karmieniu rybami trzeba pamiętać o dodatku przeciwutleniaczy (np. wit. E), żeby uniknąć choroby żółtego tłuszczu. Dorszowate: dorsz, plamiak, morszczuk - mięso chude, wątroby tych ryb są wykorzystywane do produkcji tranów o wysokiej zawartości kwasów n-3... Źródło: fretki.org.pl/forum_new/viewtopic.php?t=25
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.pldraco-malfoy.opx.pl
|