Moja i twoja klasa
Temat: j.m -> mg ...Jako witamina A - nadmiar jest bardzo szkodliwy.
Jako beta-caroten - nie (bo organizm uzywa tylko tyle, ile potrzebuje).
W zasadzie nie powinnismy sie bac o niedobor witaminy A, bo dzisiaj producenci czegokolwiek (czipsow, czekolady, lemoniady itd.) dodaja do produktu wiramine A, bo ona bedac przeciwutleniaczem tez konserwuje produkt. Raczej powinnismy sie bac o nadmiar. Tak wiec preparaty multiwitaminowe powinny uzywac beta-carotenu jako zrodla witaminy A. Ale producenci tego nie robia bo beta-caroten jest o pare centow drozszy. Źródło: forum.suple.us/viewtopic.php?t=11370
Temat: Zęby na diecie ...produkuje witaminę A. Przyspiesza ona wydzielanie śliny w ustach, która wypłukuje pozostałości jedzenia ze szczelin pomiędzy zębami. Poza tym doskonale nawilża dziąsła, dzięki czemu nie pękają i stają się odporne na działanie bakterii. Jeśli zdarza się, że krwawią, powinnaś jak najczęściej jeść marchewkę. Wtedy ranki będą się szybciej goić. Wypróbuj także pastę do zębów, która łagodzi stany zapalne dziąseł.
Inne źródła witaminy A: Szpinak, melon, agrest, kapusta, jajka, dynia, czerwone mięso, wątróbka.
Ser żółty - wzmacniacz zębów
To prawdziwe bogactwo wapnia, czyli głównego budowniczego kości i zębów. Twoje szkliwo stanie się mocniejsze i szybciej będzie się odbudowywać, gdy będziesz pamiętała o codziennej dawce (1200 mg) tego pierwiastka. Wystarczy więc, że na śniadanie zjesz cztery plasterki żółtego sera. Inne... Źródło: cafemirenium.kylos.pl/viewtopic.php?t=6585
Temat: [biochemia] Ściągi ...tlen w organizmie, oraz hemoglobiny. Przy niewystarczającym poziomie witaminy B12 czerwone krwinki powiększają się i nie dojrzewają w sposób właściwy, prowadząc do potencjalnie groźnego stanu zwanego niedokrwistością złośliwą (megaloblastyczną). Witamina B12 jest niezbędna do wytwarzania w błonach komórkowych fosfolipidów (potrzebnych do właściwego przewodzenia nerwowego) oraz osłonki mielinowej
74.podac główne źródła witaminy A,C,B1,B2,PP,B12
Źródła witaminy A
produkty pochodzenia zwierzęcego: mleko pełne, śmietana, masło, produkty mleczarskie, jaja, niektóre tłuste ryby, wątroba, tran, żółtka jaj.
źródła witaminy C
na pierwszym miejscu znajdują się warzywa kapustne i owoce jagodowe, na drugim, na trzecim żółte i zielone warzywa i owoce, na czwartym pozostała grupa warzyw i owoców (truskawki, maliny, owoce... Źródło: ochrona2007up.fora.pl/a/a,266.html
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.pldraco-malfoy.opx.pl
|